Vegetarisk – hälsosamt och miljövänligt

Det finns många goda anledningar att äta mer vegetariskt: det är hälsosamt, billigt och bra för miljön. Om du vill leva mer miljövänligt behöver du inte bli vegetarian, men du kan göra mycket för miljön genom att äta mer vegetariskt.

Vegetarisk kost ger dubbla hälsoeffekter. Din kropp mår bra av att äta mer grönsaker och baljväxter, och mindre animalisk föda. Vårt klimat och jordklot mår också bättra av det – en bra närmiljö med ren luft och friskt vatten är också bra för vår hälsa. Ett bra sätt att testa vegetarisk kost och upptäcka nya recept är genom att beställa färdiga matkassar på https://www.middagsfrid.se/matkassarna/vego/ eftersom du får hem både matkasse och vegetariska recept. Om du inte är van att äta vegetariskt, så är det lätt att du bara lagar de vegetariska recept som du kan – vilket blir tråkigt i längden. Det finns många vegetariska recept och även olika slags maträtter: grönsaksgrytor med baljväxter, tacopizza med färs och majs, tomatsoppor – förutom all pasta med ost och goda såser. Att införliva mer vegetariskt kost i vardagen är enkelt, billigt och miljösmart.

Miljöaspekter

Jordbruket är en bidragande orsak till både klimatförändringarna och miljöförstöringen, särskilt det stora industrialiserade jordbruket. Djuruppfödning påverkar miljön negativt på flera sätt. Om du äter zucchini eller kikärtor, så kommer det också ha en viss påverkan på miljön, men växten som sådan behöver bara vatten och näringsrik jord för att växa. En ko eller gris däremot, behöver säd för att växa. Först behöver alltså säden växa upp och skördas, för att sedan föda djur som ska växa upp och hamna på vår tallrik. Djuruppfödningen kräver både mer resurser och gör större påverkan. Förutom resurspåverkan, så genererar också köttindustrin kväveutsläpp – en bidragande orsak till övergödning av våra sjöar och hav. En av växthuseffektens bidragande aktörer är jordbruket, särskilt djuruppfödning. Regnskogen, jordens lungor, skövlas för att djuren behöver betesmark och för att odla djurfoder. Jordens befolkning behöver inte bara en omställning till grön energi, utan också till grön kost.

Vegetariska tips

Du behöver inte bli helvegetarian och aldrig mer äta en hamburgare i hela ditt liv. Enligt forskningen behövs både kor och andra djur för att bibehålla mångfald i naturen. Men, du kan välja att ha vegetariska veckor, späda ut köttfärssåsen med baljväxter och testa ett nytt vegetariskt recept i månaden. Genom att också äta närodlat och ekologiskt minskar du dina fotavtryck på miljön.

Scroll to top