Vi har våra kortflyttare och långflyttare. Kortflyttarna flyger oftast inte längre än vad de behöver, medan långflyttarna ofta är insektsätare som flyttar längre söderut. En del flyttar på dagen, andra på natten. Men vilka stannar kvar med oss? Här är de vanligaste fåglarna vid fågelmatsbordet. Vi hälsar domherrarna, finkarna, mesarna och talgoxarna till bordet. Varsågoda!
Det är en underbar syn när du tittar ut på din fågelbehållare och får se domherrens praktfulla röda mage. Och inte blir du besviken på att se talgoxen heller. Pilfinkar och gulsparv tillhör också vanligheten. Att passa på att studera våra svenska övervintrande fåglar är roligt och allmänbildande. Det är ett nöje för både barn och vuxna. På en förskola i Linköping arbetar Mikael Gustafsson, han låter förskolebarnen få studera fågelmatningen utanför huset.
Locka till dig sällsyntingarna
Stenknäcken är en stor, vackert rostbrun fink med karaktäristisk näbb. Denna fågel bor främst längre söderut i Europa men har börjat sprida sig även norrut. Vill du få syn på den vid ditt fågelbord ska du börja med att matningen under hösten. Då kan dessa flyttfåglar nämligen stanna till på sin resa söderut!