Var miljövänlig på sjön

Våren och sommaren ligger runt knuten och i och med det går många i tankar om att skaffa båt. Att ha båt på sommaren är förstås underbart, oavsett om det handlar om rena fritidsturer eller för fiskets skull. Men så är det det där med miljöpåverkan, går det att skaffa fiske- eller fritidsbåt och samtidigt vara miljövänlig?

Att utsläppen måste sänkas för att förhindra oåterkalleliga klimatförändringar är väl känt. Inom vissa sektorer går utvecklingen framåt, det säljs till exempel alltfler elbilar samtidigt som kunskapen om klimatsmarta livsstilar ökar. Bilarna har blivit mer klimatvänliga de senaste 10 åren, desto trögare har det gått på båtsidan. Där är det i mångt och mycket fortfarande upp till konsumenten vara påläst i syfte att välja de mest miljövänliga alternativen. Här kan du därför läsa mer om vad som är bra att tänka på när du ska köpa fiskebåt – och när du väl äger en.

Är det miljövänligt att äga en båt?

Hur klimatsmart är det att åka båt? Det beror på vilken typ av båtar du tittar på. Att frakt- och fiskenäringen står för stora och tämligen allvarliga nivåer av utsläpp av växthusgaser uppmärksammades i media för något år sedan. Samtidigt konstaterade Naturskyddsföreningen att det ur ett klimatperspektiv var betydligt bättre att åka färja än att åka flyg. Att som individ äga en mindre fiskebåt som används regelbundet under tider av året gör liten skillnad. Med det sagt finns det mer eller mindre klimatsmarta val du kan göra i samband med att du köper båten och i hur du tar hand om den när du väl äger den. Några tips att ha i åtanke:

  • Skippa bottenfärgen, om du har båten i sötvatten eller på östkusten. Ett bättre alternativ då är att tvätta båten.
  • Ta det lugnt och kör inte för fort – på så vis stör du inte fåglar och annat djurliv lika mycket.
  • Minska bränsleförbrukningen med några smarta knep. Kör några knop under maxhastigheten. Ta en annan väg om du möter vågor.
  • Byt ut din tvåtaktsmotor mot en som klarar av alkylatbensin. Alternativt till en nyare två- eller fyrtaktsmotor. Bäst av allt är förstås om du hittar en prisvärd elmotor.

Sjövett och andra självklarheter

Miljöpåverkan är såklart inte allt du behöver tänka på. Innan du skaffar fiske- eller fritidsbåt är det förstås bra om du har vissa grundkunskaper. Båtbesiktningsmannen Eje Wåhlstedt trycker i en artikel i Aftonbladet på hur viktigt det är att till exempel kunna navigera. Inte minst kommer du då med hjälp av karta och ekolod har lättare för att hitta platserna där fisken finns.

Många nya båtägare underskattar också betydelsen av säkerhet till sjöss. Trots relativt nyligen genomförda lagändringar som gjort det förbjudet att köra båt onykter är det många som ser havet och sjön som en slags frizon. Rikard Widlund vid kustbevakningen i Gävleborg påminner i en artikel på SVT om att det sker nykterhetskontroller även till sjöss. Han tillägger några grundläggande tips: se alltid till att det finns fler än en som kan köra båten, och bär alltid flytväst!

Scroll to top