Välj bildäck som är bättre för miljön

Att välja nya bildäck kan vara en snårig historia. Särskilt som det är många olika faktorer du behöver ha i åtanke. Bra bildäck ska ge bilen bra köregenskaper, samtidigt vill du antagligen också göra ett så bra val som möjligt för miljön. I den här artikeln kan du läsa mer om bildäckens miljöpåverkan.

Vilka bildäck du har på bilen är en viktig fråga för bilens köregenskaper och för miljön. Hos https://www.dack365.se/ kan du enkelt köpa däck av hög klass och från olika välkända kvalitetsmärken. Vad behöver du tänka på när du ska köpa nya bildäck?

Du kan välja lättrullande däck

Bildäck är miljöfarliga och ska kasseras i särskilt avsedda kärl på miljöstationer. Numera finns det däck som är bättre för miljön, men de har typiskt sett något sämre köregenskaper då de är lättrullande. Hur passande de är beror därför till viss del på vilken typ av bil du har och hur dina bilkörningsmönster ser ut. Här är det viktigt att komma ihåg att så kallade lättrullande däck inte är mer miljövänliga i sig. Deras minskade miljöpåverkan kommer sig av att din bil drar mindre bränsle.

Undvik våta vägbanor om du har dubbdäck

”Våtslitning är effektivare än torrslitning” säger Mattias Bäckström som forskar vid Institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet (Källa). Detta gäller såklart särskilt om du kör med dubbdäck. Om bilfärden inte är nödvändig är det därför en bra idé att undvika bilresan vid vått väglag. När vägbanan är våt river dubbdäcken nämligen upp fler partiklar i luften.

Scroll to top