Se upp för fästingar under sommaren

De flesta skulle nog hålla med om att fästingar är ett av sommarens otyg. Det handlar främst om att de sprider två väldigt otrevliga sjukdomar: borrelia och TBE. Om du tycker om att röra dig i naturen bör du dels vaccinera dig mot TBE, dels se till att skydda dig ordentligt genom att klä dig rätt.

Vår och sommar innebär förstås mestadels trevliga saker. De ljusa årstiderna är för de som bor på nordliga breddgrader, som i Sverige, ljus och värme som behövs för att ladda upp inför kylan som kommer mot slutet av hösten. Svensk sommar innebär dock inte enbart trevligheter. Inte minst vaknar fästingarna till liv. Om du har otur kan du drabbas av borrelia från ett fästingbett, eller TBE, sjukdomar som kan ge nog så allvarliga konsekvenser om de inte behandlas.

Skydda dig när du är i naturen

naturFästingen är ett spindeldjur som brukar vakna till fram emot vårkanten när temperaturen stiger. De lever i gräs där de klättrar runt på strån i väntan på att något värddjur ska vandra förbi. När det sker hoppar de ombord, biter sig fast och livnär sig på blodet. Det är därför viktigt att du ser till att skydda dig ordentligt när du rör dig i skog och mark. Grundläggande sätt att skydda dig själv är att du bär långbyxor och stövlar. Undvik ändå att röra dig i högt gräs i den mån du kan. Efter skogsturen är det en bra idé att du ser över kroppen.

Borrelia – behandlas med antibiotika

fästingEnligt en nyligen genomförd studie som det rapporteras om av SVT Nyheter bär dryga 25 procent av Sveriges fästingar på borrelia. Det är en hel del. Dessutom finns de numera i hela landet. Om du bodde i norra Sverige var du tidigare fredad från fästingproblemet, men så är det alltså inte längre. Risken att drabbas av borrelia är dessutom lika stor om du blir biten av en fästing i Västerbotten som i Skåne. Det första tecknet på att du kan ha drabbats av borrelia om du blivit fästingbiten är att området runt bettet börjar klia och blir rött. Därefter får du vanligtvis symptom som trötthet, muskel- och huvudvärk samt i vissa fall feber. Det är i det läget du bör uppsöka vården. Du kan inte vaccinera dig mot borrelia, det kan däremot behandlas med antibiotika. Som tur är går det att vaccinera sig mot den andra allvarliga sjukdomen som fästingar sprider – TBE.

TBE – en virussjukdom som kan ge allvarliga konsekvenser

TBE är den andra stora virussjukdomen som sprids av fästingar. Problemet om du drabbas av TBE är i vissa fall att den är svårdiagnosticerad. Liksom om du drabbas av andra virus får du när du insjuknar i TBE typiskt influensaliknande symptom så som feber, ledvärk, huvudvärk och så vidare. Om sjukdomen inte behandlas kan den i värsta fall utvecklas till både hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. GT rapporterar om Kungälvsbon Peter som först efter ett flertal vårdbesök under flera veckor fick en fastställd diagnos. Men först efter att han blivit såpass svårt sjuk att han hade 40 graders feber och hjärnhinneinflammation.

Scroll to top