Så minskar du familjens miljöpåverkan

Alla kan bidra till ett bättre klimat genom att minska sitt klimatavtryck. Det behövs en beteendeförändring för klimatets skull. Det finns många olika saker som en familj kan bidra med för ett bättre klimat.

För att klimatmålen ska uppnås behöver alla dra sitt strå till stacken. Utmaningen är att få gemene man att leva ett mer klimatsmart liv och då behöver uppfattningen om vad som är ett normalt beteende förändras. En familj kan göra en rad olika livsstils förändringar som har positiva effekter på klimatet.

Ät mer växtbaserad kost

matlådaMaten har en stor påverkan på klimatet och står för ungefär en tredjedel av ett hushålls klimatpåverkan. Köttet är den stora boven i dramat. I Sverige äter en person i genomsnitt 50-55 kg kött per år. Problemet är köttet som importeras och inte den svenska köttindustrin. Det bästa är att köpa närproducerat och miljöcertifierat kött om du vill äta kött. Att slänga mat är inte heller bra för miljön. Genom att planera inköpen och förvara maten på rätt sätt kan matsvinnet minskas i familjen. Om det blir mycket matrester så spara alla rester och gör en matlåda till jobbet eller varför inte införa en middag i veckan då resterna äts upp. En växtbaserad kost är ur miljösynpunkt det bästa alternativet.

Klimatsmarta tips för bostaden

Här nedan följer några saker som går att göra i hemmet för en bättre miljö:

  • acByta alla lampor till LED-lampor.
  • Spara på elen genom att släcka lampor som inte används, stäng av elektronik och apparater när de inte används och dra ut mobilladdare. Byt även till miljömärkt el.
  • Spara på värmen genom att ha täta dörrar och fönster som inte släpper ut värmen.
  • Spara på varmvattnet genom att se över hur länge du duschar, diska diskmaskinen full och köp snålspolande kranmunstycken.
  • Byt till E-kloks värmepumpar och minska uppvärmningskostnaderna drastiskt. Med rätt värmepump kan det bli stor skillnad.
  • Källsortera.

Minska familjens konsumtion

Att dra ner på familjens konsumtion gör skillnad för klimatet och för den biologiska mångfalden. Varje sak som produceras har en negativ påverkan på klimatet och om konsumtionen fortsätter som den gör nu kommer inte produktionen av saker gå ner. Negativa effekter som utsläpp av växthusgaser och stor energianvändning står produktionen för. Genom att handla mer second hand, laga kläder som gått sönder och verkligen fundera innan en ny sak köps kan en familj göra stor skillnad.

Se över familjens sparande

Familjens sparande kan vara en riktig miljöbov. Genom att ha sparande i exempelvis olja eller kol bidrar på ett negativt sätt på klimatet. Om pensionssparande och liknande besparingar placeras i mer hållbara investeringar som exempelvis förnybar energi bidrar det istället till minskade utsläpp.

Tänk på vilket transportmedel du väljer

Att minska sitt flygande och leva utan bil vore det allra bästa för klimatet. Nu är det inte möjligt i alla delar av Sverige att leva utan bil men en elbil är ett bättre alternativ än en bil som drivs av fossila bränslen. Försök att cykla eller gå kortare sträckor och låt bilen stå. På familjesemestern är det bättre att välja tåget istället för flyget.

Scroll to top