Mät energiförbrukningen och sänk den

Det finns en rad olika knep och knåp för att slå ett slag för miljön genom att sänka sin energiförbrukning och samtidigt även sänka sina energikostnader. Det hela handlar om att göra små förändringar i sin vardag – och det är enklare än du kanske trodde.

Att sänka sin energiförbrukning är det många som vill göra, både för att det är bättre för miljön och för att det blir en lägre månadskostnad för sitt boende. Därför är det viktigt att börja med att först kontrollera hur mycket energi som faktiskt förbrukas hemma, och det gör man enkelt genom att mäta sin energiförbrukning med en speciell mätare. Sådana finns att köpa lite varstans men vill man ha en kvalitativ variant ska man välja en större återförsäljare som är specialiserad på just den här typen av mätningar. Företaget Techem är ett bra exempel på sådant, de säljer mätare både till hyres- och bostadsrättsföreningar och till privatpersoner i villa och torp. Dessutom kan de erbjuda en rad olika mätare som är anpassade efter just den typ av boende du bor i, det gör att mätningen blir mer korrekt anpassad bland annat. Men efter mätningen vad ska man göra då?

Så minskar du energiförbrukningen snabbt och enkelt

Det finns en massa saker man kan göra för att sänka sin energi- och elförbrukning hemma, och det krävs faktiskt inte mycket av dig för att märka skillnad. Något som till exempel Expressen tipsar om är att göra något så enkelt som att byta ut vissa saker i hemmet, såsom att byta gryta mot vattenkokare när det ska lagas mat, välja energilampor i stället för vanliga lampor, duscha i stället för att bada och att alltid koppla ur sina elektronikprylar i stället för att de står i standby-läge. Sen finns en massa andra saker man kan göra, hos energimyndigheten tipsar man om följande:

  • Sätt ny tätning om dörrar och fönster för bättre värmebevaring
  • Sänk element och inomhustemperaturen
  • Släck lampan när du lämnar ett rum.
  • Lämna aldrig mobilladdare i eluttaget utan dra ut när mobilen laddat klart.
  • Ha rätt temperatur i kyl och frys (kyl ska vara +5 grader och frysen -18 grader)
  • Tvätta alltid kläder på låg temperatur, såsom 40 grader i stället för 60 grader.

Sedan finns en del saker som gör att plånboken blir lättare när du energisparar, men vissa gör den extra lätt. Något som till exempel Vi i villa tipsar om är att se över avtal med sina leverantörer av el, värme och vatten för att se om det är något där som man kan förhandla om eller rent av byta leverantör för att få en mer förmånlig deal. Likaså kan man se över hur man väljer att värma upp sitt hem, en pelletskamin eller värmepump kanske är något att investera i för lägre kostnader på sikt?

Scroll to top