Jaktens påverkan på miljön

I Sverige finns det idag cirka 300 000 registrerade jägare. Dessa jagar under jaktsäsongen – som sträcker sig från augusti till februari. Men vilken miljöpåverkan har denna jakt? Vi tittar närmare på jakt och miljö i Sverige. Vilka regler finns? Och är viltkött ett klimatsmart alternativ?

(Är du intresserad av att börja jaga? Det första steget är att skaffa en jaktlicens, och all utrustning som behövs hittar du, till exempel, här.)

I Sverige finns miljöregleringar för jakt. Man sätter också tydliga gränser för hur stor det av viltbeståndet som får skjutas under en jaktsäsong. Alla jägare betalar också, sedan 1938, en viltvårdsavgift som går till att främja viltforskning och att bevara landets viltbestånd. Pengarna betalas ut till en rad organisationer: Svenska jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Naturvårdsverket, Länsstyrelser, Statens veterinärmedicinska anstalt, och Svenska Naturskyddsföreningen. Utöver dessa mottar också Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm 400 000 kronor, för den sälforskning de bedriver.

Ytligt sett kan det framstå som att jägare är likgiltiga till naturen. Men det är en bild som inte överensstämmer med verkligheten – jägare är ofta stora naturälskare och djurvänner. Jakten är en sport som tillåter dem att närma sig naturen på ett nytt sätt. Varje år skjuter svenska jägare cirka 16 000 ton viltkött – något som är positivt för miljön, eftersom viltköttet är mer klimatsmart än det som produceras inom köttindustrin. Detta understryker till och med världsnaturfonden.

Jakt – ökar i popularitet bland kvinnor

Med detta i åtanke är det kanske inte konstigt att allt fler vill lära sig jaga. Och en av de snabbast växande grupperna inom jakten är unga kvinnor. En grupp som vanligtvis också är den mest miljömedvetna. Huruvida det finns ett samband mellan detta, och det faktum att man generellt börjar få upp ögonen för jaktens positiva miljöpåverkan, kan vi bara spekulera.

Om du vill läsa mer om vilka miljörättsliga författningar som svenska jägare måste förhålla sig till kan du göra det här. Och för mer information om hur många det är som vill lära sig jaga, och varför, kan du titta på videoklippet nedan:

Scroll to top