Håll råttorna borta på ett humant sätt

Råttor betraktas av de allra flesta som högst otrevliga. Samtidigt tycker många att det är onödigt att ta livet av dem i onödan. Bättre då att försöka hålla dem borta från ställen där de inte ska vara på ett humant sätt. Nu finns tekniken som gör det möjligt.

Råttan är ett djur som följt i människans fotspår sedan urminnes tider. Alltid med samma reaktion av obehag hos människan. Ett skadedjur som äter dina matrester och i värsta fall drar med sig smittsamma sjukdomar. Nu kan du bekämpa råttor och möss med moderna metoder som inte skadar djuren samtidigt som de håller sig borta. Det kan du göra med apparater som sänder ut ultraljud med frekvenser som stör dem och håller dem borta. Utvecklingen har kommit en lång bit från de klassiska preventiva metoderna och råttfällorna.

Förebygg mot råttor

råttaFörst och främst bör du lägga ned lite tid på det förebyggande arbetet. Det finns som bekant en del saker som drar till sig råttor och möss. Expressen tipsar om att du bör hålla gräsmattan klippt, plocka bort fallfrukt från trädgården och se till att dina sopkärl är ordentligt förslutna. Vidare bör du undersöka din husgrund för att se till att det inte finns några hål i den som de små gnagarna kan ta sig in via.

Klassiska metoder för att bli kvitt problem med råttor

Den klassiska råttfällan är väl den metod de flesta känner till – den med en metallklämma som avlivar råttan Fast den används allt mindre. Dels anses den inte som särskilt human, dels kan det bli stökigt och kladdigt. En metod som börjat användas ofta i vissa sammanhang för att bekämpa råttor är hundar. SVT Nyheter rapporterar till exempel om hunden Clara som tränats i att leta upp råttbon för att tekniker sedan ska kunna ta itu med dem. I Örebro har kommunen börjat använda råttfällor som elchockar råttorna till döds. Det kan ibland vara nödvändigt, och jämfört med en klassisk råttfälla är det väldigt humant. Många skulle nog ändå invända att det inte är humant nog. Desto bättre är det om råttorna aldrig kommer i närheten av huset överhuvudtaget.

Scroll to top