Förbered dig för coronakarantän

Coronaepidemin har resulterat i tomma motorvägar, stängda fabriker och flygplan som stannar på marken. Kina, som är den största utsläpparen av koldioxid, har som resultat av pandemin fått stora utsläppsminskningar. Den förbättrade luftkvaliteten har gått att se från rymden. Även i Indien har utsläppen av koldioxid fallit för första gången sedan fyra decennier, med 15 % i mars och 30 % i april 2020. I Europa tror man att den kraftiga minskningen av luftföroreningar kan ha räddat 11 000 liv.

För ett tag sedan skickades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till nästan fem miljoner svenska hushåll. Broschyren innehöll information som skulle förbereda svenskarna så de kunde se till sina grundläggande behov. Många har nu också på egen hand börjat ”preppa”, som det kallas, för svårare tider. På Criseq går det att hitta ett stort utbud inom krisberedskap, som vevradio och vattenfilter.

Preppa mat till din karantän

De mest basala förnödenheterna som krävs vid en karantän är förstås mat. Hur mycket som krävs beror på hur långvarig karantänen kan tänkas bli. Men att ha mat för minst fjorton dagar för varje person och husdjur i hemmet är att rekommendera. Det krävs också tillräckligt med hushållsprodukter som tvättmedel och diskmedel. Även ett större lager med vatten kan vara bra, om kranvattnet stängs av. Exempel på mat som är bra att ha hemma är torrvaror som bönor, pasta, ris och havre. Även burkmat som innehåller vätska är bra att ha i lager, exempelvis tomater och bönor. Vätskan kan användas vid tillagning av pasta och ris. Även matvaror som inte är helt nödvändiga, som kaffe och choklad, kan ändå vara bra för den mentala hälsan.

– Människor bör ha en viss beredskap, säger prepparen Anders Berntsson till SvD Näringsliv.

Scroll to top