närbild på elsparkcykel

Dags att köpa elsparkcykel?

Elsparkcyklar är bekväma, kul att åka på och perfekta transportmedel för städer. Företagen som sysslar med att hyra ut elsparkcyklar i Sveriges storstäder pratar gärna om hur miljövänliga de är. Hur ligger det egentligen till med den saken? Det bästa för miljön är om du köper en egen elsparkcykel, vilket också blir billigare i längden.

Plötsligt var de där, elsparkcyklarna, överallt. Det tycktes som en fluga som föddes från en dag till nästa. I Sveriges största städer finns nu mellan 4-6 och ibland fler aktörer som ställer ut och hyr ut elsparkcyklar. Nästa steg i utvecklingen påstås vara självkörande elscootrar. De avgörande skälen till att elsparkcyklar blivit så populära är flera: de är enkla och roliga att köra, miljövänliga och smidiga att ta sig fram med i trånga stadsmiljöer. Det finns många fördelar med möjligheten att kunna hyra elsparkcyklar på gatan, men det kostar också en slant, även för att ta dig fram korta sträckor. Det finns i och med det flera fördelar med att köpa en egen elsparkcykel, inte minst ekonomiska.

närbild på elsparkcykelÄr elsparkcyklarna så miljövänliga som det påstås?

Det talas en del om att elsparkcyklarna inte skulle vara så miljövänliga som uthyrningsaktörerna gärna ger sken av. Det är en diskussion som är lätt att missuppfatta. Den springande punkten består i att elsparkcyklarna som hyrs ut ofta håller låg kvalitet och därför måste bytas ut ofta. Om du köper en egen elsparkcykel kan du räkna med att den är tåligare byggd och därför kommer att hålla betydligt längre.

Fördelar med att äga en egen elsparkcykel

Om du köper en egen elsparkcykel handlar det om en engångskostnad (om du räknar bort den lilla peng det kostar att ladda cykeln). Du får ett flexibelt fordon som du kan ta dig fram med snart sagt vart som helst i stadsmiljöer utan att behöva leta fram en att hyra. En laddning är tillräckligt för att du ska kunna ta dig till och från jobbet så länge sträckorna inte är alltför långa, samtidigt kan du såklart ladda elsparkcykeln i varje ände av pendlingen. Det är i det egna ägandet av en sparkcykel som miljöfördelarna finns.

Scroll to top