Cykla mer för miljöns skull

Det finns flera anledningar till att lämna bilen hemma och cykla året om, men den viktigaste anledningen är att du slår ett slag för miljön – men för att kunna cykla året om gäller att du har en bra cykel och underhåller denna på rätt sätt och verkligen gör iordning cykeln för rätt säsong.

Funderar du på att bli mer miljövänlig i vardagen? Lämna då bilen hemma och ta cykeln till jobb och skola i stället. En av de största miljöbovarna vi har är utsläppen som kommer från just våra bilar och andra bensin- och dieseldrivna transportmedel. En cykel däremot ger inga miljöstörande utsläpp alls, så om du inte har en cykel är det hög tid att skaffa en och det kan du göra till hela familjen. Hos Cykloteket finns flertalet olika cykelmodeller såsom sportcyklar och stadscyklar som är anpassade för både dam, herr och barn. Så varför inte börja cykla? Bor du i Göteborg exempelvis kan du cykla året om och få gratis dubbdäck till hojen dessutom, och intresset för detta erbjudande har varit högt, såhär skrev tidningarna om nyheten:

”Nu uppmanar Trafikkontoret göteborgarna att ta cykeln även på vinterhalvåret genom att erbjuda gratis dubbdäck, och intresset bland stadens cyklister har varit stort.” – läs mer.

Det är dock inte bara i Göteborg som man vill uppmana till att cykla mer. En man vid namn Jacob som Sveriges Radio skriver om har satt planer på att cykla genom hela Sverige för miljöns skull. Enligt tidningen ska han under 200 dagar cykla från Lund och ut i landet för att kolla hur det faktiskt står till med vår miljö. Och anledningen till detta är både för att han länge haft detta som dröm men också för att han läge arbetat just med olika miljöfrågor inom kommunal verksamhet och på så vis fått upp ögonen genom att se hela landet och prata om miljörelaterade saker. Men för att klara detta måste han såklart förbereda sig en del, och därför kommer han inte att trampa iväg förrän efter att han förberett både sig själv och sin cykel.

Såhär förbereder man cykeln för säsongen

Det är inte bara vintercyklare och landet-runt-cyklare som gör gott i att göra iordning som cykel inför säsongen, alla cyklister bör det. I Ekuriren tipsar man om allt man behöver ta och kontrollera på cykeln innan man tar fram den för säsongen igen, och där tipsas om allt från lufttryck i däck till att ställa in cykelsadeln rätt. Så innan du byter bilen mot cykeln för miljöns skull – säkerställ att du kommer cykla säkert!

Scroll to top