Print
Måndag, 13 oktober 2008

 Porträtt Johanna Yourstone
Johanna Yourstone, 17 år på
klimatkonferens. Foto: David Wargert

Reportage: Carlgren och Reinfeldt -
Världen skriker efter ert ledarskap!

Fredrik Reinfeldt bjöd inte in några ungdomar till Klimatmötet i Poznan strax före jul. Men flera unga var ändå på plats – utan någon rätt att delta i förhandlingarna.

Hanna Rådberg från organisationen Plan passade på att intervjua tre av dem. Läs vad Johanna Yourstone, 17 år, från fältbiologerna tyckte om den svenska regeringsdelegationen. Hur Svein Heijbel från WWF tänker jobba vidare med klimatfrågan under 2009. Och vad Nathalie Jonsson, 18 år från Fältbiologerna skulle säga till statsministern om hon bara hade en minut på sig.

 

Hur känns det att vara på klimatförhandlingarna?

- Det är storslaget och jag lär mig mycket. Jag glad att vara här även om miljöminister Andreas Carlgren inte prioriterade att träffa oss ungdomar, säger Nathalie Jonsson.

- Det är coolt att vara här. Jag lyssnar mest på diskussionerna om rättvisa och klimat. Vi har en arbetsgrupp å 500 ungdomar här, som bara jobbar med detta, säger Johanna Yourstone.

- Jag är inte superöverväldigad av nivån på klimatambitionen bland världens ledande. Det känns också trist att så få unga från fattiga länder är här. Det är faktiskt Sveriges skyldighet att stödja unga från fattiga länder så att de kan delta i Köpenhamn 2009, säger Sven Heijbel.


Vad är målet med att vara här? Lyssnar någon på er unga?

- Jag vill lära mig av andra ungdomar. Få veta hur de organiserar sig och tänker inför det stora klimatmötet i Köpenhamn i december. Jag vill vara en del av en svensk, ung klimatrörelse. Vissa beslutsfattare lyssnar. En amerikan som jobbar med Al Gore kom en dag och ville prata med oss svenskar, säger Sven Heijbel.

- Konferensen är en chans för mig att lära mig hur jag kan göra min röst hörd. Nja, det är mest folk de fattigare länderna som lyssnar, säger Johanna Yourstone.

- Jag vill lära mig så mycket som möjligt om klimatfrågan och om förhandlingarna. Jag vill förstå hur spelet fungerar. Vissa beslutsfattare lyssnar, säger Nathalie Jonsson.

 

Vad skulle du säga om du träffade statsministern och miljöministern i en hiss och bara hade en minut på dig?

- Jag skulle säga att ett rikt land som Sverige borde ta ledningen i klimatförhandlingarna, säger Nathalie Jonsson.

- Ni har sagt att ni är bäst i klassen – det är ni inte längre. Jag uppmanar er att ta en ledande roll i förhandlingarna och svenska folket kommer att stödja er. Vi som är unga kommer då att ha en framtid. Ni kan bli bäst i klassen igen! säger Johanna Yourstone.

- Fredrik och Andreas, världen skriker efter ert ledarskap! Civilisationen är hotad och nu krävs det någonting historiskt. Vågar ni som Churchill och Martin Luther King skapa en ny ordning? Vet ni inte var ni ska börja? Stäng alla svenska kolgruvor i EU. Om Europa mörknar har ni visat Världen att ni vet att det är allvar. Hjältar eller syndabockar? It's your call! säger Sven Heijbel.

 

Hur kommer du att jobba vidare med klimatfrågan under 2009?

- Den största uppgiften är att engagera unga inför Köpenhamnsmötet 2009- Vi är inte tillräckligt organiserade om man jämför med ungdomsorgaisationer i Kanada och Australien. Vi ska fylla gatorna utanför Finansdepartementet som stoppar Sveriges tidigare progressiva klimatpolitik. Och vi ska skriva brev till EU-parlamentet. Alla unga har nu också en egen blogg. Gå in på den och titta: www.coolaner.nu , säger Sven Heijbel.

- Jag ska informera på skolor i Lund. Och så ska jag föreläsa på Sveriges Klimatforum för ungdomar, som Plan organiserar, säger Johanna Yourstone.

- Jag ska informera i skolor om vad man själv kan göra för att minska sitt koldioxidutsläpp. Alla kan inte delta i Köpenhamnsmötet. Men alla kan förändra sitt konsumtionsmönster, säger Nathalie Jonsson.

 

Porträtt Nathalie Jonsson Porträtt Sven Heijbel
Nathalie Jonsson, 18 år och Sven Heijbel, 18 år på Klimatkonferens i Poznan. Foto: David Wargert

 

Glasstaty Poznan
Smältande människor fick symbolisera jordens uppvärming på klimatkonferensen i Poznan.
Foto: David Wargert